Starostlivosť o srsť kólie

 

Veľa ľudí na kóliách očarí najmä ich nádherná, bohatá srsť a hustá "levia" hriva. Vzápätí si však predstavia, koľko času asi musí trvať každodenná úprava takejto pýchy kólie. Každý majiteľ vám však potvrdí, že táto predstava je len mýtus. V skutočnosti je práve hustá, tvrdá a odolná srsť kólie kľúčom k jej skvelej údržbe. Vďaka štruktúre srsti nie je potrebné kóliu často česať, keďže sa nežmolkuje, nezacucháva, ani nezliepa. Zároveň pri zašpinení sa srsť jemne zvlní a po vyschnutí opäť narovná, čím špina zo psa automaticky opadne. Hovorí sa tomu často aj samočistiaca srsť. Bolo by však nepresné tvrdiť, že kóliu nie je potrebné česať vôbec. Ich dlhá srsť si vyžaduje pravidelné prečesanie podľa potreby zhruba 2x mesačne. Sú však miesta (ako napr. jemná srsť za uškami, či zástavky na nohách), ktorým treba venovať zvýšenú starostlivosť a prečesať ich trochu častejšie, aby nedošlo k zažmolkaveniu tejto jemnej hodvábnej srsti. Kólia nie je plemeno, ktoré pĺzne celoročne. Zvykne pĺznuť 1-2 x do roka. V tomto období, ktoré trvá pár týždňov je potrebné pravidelné česanie, aby sa psík zbavil odumretej srsti a podporil sa rast novej. Pre majiteľa a psíka sa tak česanie môže stať pekným rituálom spoločne stráveného času, keďže väčšina kólií česanie obľubuje.

 

Čistenie srsti u kólie

Veľkou výhodou je samočistiaca srsť kólie. Funguje tak, že ak sa kólia zašpiní /napr. zablatí/, vlhká srsť sa jemne zvlní. Po vyschnutí sa opäť narovná a špina jednoducho „odstrelí“ preč. Samozrejme, ak je vaša kólia držaná v byte, nie je vždy možné nechať ju obschnúť. Preto navyknite svoju kóliu od malička na hygienickú manipuláciu – t.j. utieranie labiek alebo ich umytie v sprche. Obyčajná voda srsti kólie nijak neškodí. Čo sa týka kúpania kólie, je vhodne ho obmedziť na čo najväčšie intervaly. Úplne stačí kóliu vykúpať raz ročne. Toto kúpanie nie je nutné, ale je vcelku prospešné raz za rok srsť a kožu psa zbaviť prebytočnej mastnoty a špiny. Majitelia výstavných psov často kúpu celého psa aj pred výstavou, za použitia kvalitnej výstavnej kozmetiky, ktorá srsť veľmi nevysuší a nezmení jej štruktúru. Ak psík nie je extrémne ufúľaný, postačí  pred výstavou okúpať len biele časti /t.j. golier, náprsenku, podvozok a labky/. Užitočným náhradným pomocníkom je suchý šampón pre psy, pripadne detský púder. Poslúži na rýchle očistenie zašpinenej srsti.

 

Zvykanie psíka na česanie

Šteniatko kólie zvykáme na česanie odmalička. Zo začiatku je dôležité, aby si psík zvykol na krátke prečesanie, a preto pokojné správanie odmeníme slovnou, prípadne inou pochvalou. Stačí ak šteniatko vydrží pár sekúnd. Postupne dobu česania predlžujeme. Učíme psíka, aby nehrýzol hrebeň (ideálne je presmerovať jeho pozornosť pri česaní na žuvanie pamlskov či hračky) a aby sa pri česaní nehýbal. Nikdy neukončujeme česanie „na žiadosť psíka“. Ak máte pocit, že psík už nevie obsedieť,  prečešte ho ešte pár sekúnd a potom VY ukončite česanie. Psík sa tak naučí, že VY určujete dobu česania a on ju musí rešpektovať. Pre väčšinu kólií je však česanie príjemnou záležitosťou.

 

Česanie srsti kólie

Srsť kólie (okrem obdobia pĺznutia) vyžaduje dôkladnejšie prečesanie zhruba 1-2x do mesiaca. Zvýšenú starostlivosť venujeme jedine jemnej srsti za ušami a v slabinách. Podľa potreby ich prečešeme raz za pár dní. Nemali by sme to zanedbať, inak sa nám srsť kólie zažmolkuje a nakoniec nám neostane nič iné, len zauzlené miesta vystrihať... Kóliu nikdy nečešeme "na sucho". Je vhodné srsť jemne navlhčiť vodou /napr. použiť rozprašovač/ aby sa predišlo jej lámaniu pri česaní. Na trhu existuje veľa hrebeňov a kief na česanie. Pre bežné potreby si majiteľ kólie vystačí s kefou z prírodných diviačích štetín, kovovým hrebeňom a kefou s drôtenými štetinami. Kólia nie je pes, ktorý pĺzne celoročne – pĺznutie prichádza nárazovo - raz až dvakrát do roka. Vtedy je potrebné srsť česať častejšie, aby sme odumretú srsť odstránili a mohla rásť nová. Ak v období pĺznutia budeme česať kóliu pravidelne, výmena srsti sa urýchli.

 

Zastrihávanie srsti

Okrem česania patrí k pravidelnej údržbe nášho miláčika aj zastrihnutie prerastajúcej srsti na uškách a labkách. Nie je to len estetickým a hygienickým prvkom, ale nezanedbateľným dôvodom je aj zdravotné hľadisko (dlhodobo nestrihaná prerastená srsť na labkách môže viesť ku deformácií chodidla). Každá kólia má „individuálny kožuštek“ – čiže genetikou i stravou ovplyvnená dĺžka a bohatosť srsti - ale i rýchlosť jej rastu. Preto u niektorých kólií stačí pristrihávanie raz – dvakrát do roka, pričom u iných je potrebné to robiť častejšie. Budeme potrebovať dva typy nožničiek – obyčajné a efilačné. Pre bežné potreby nie sú efilačné nožničky nutné, avšak ich použitím zabránime vzniku tzv. „schodov“, ktoré  by sme mohli strihaním s obyčajnými nožničkami spôsobiť. Avšak ak sa človek troška „pohrá“ a naberie viac praxe, dá sa prirodzený efekt docieliť aj bez ich použitia.

 

Strihanie okolo ušiek

Na úpravu srsti okolo ušiek budeme potrebovať kefu s drôtenými štetinami a efilačné nožničky. Srsť za uškami poriadne prečešeme, odstránime prípadné žmolky. Uško si zafixujeme v správnej preklopenej polohe a nožničkami postupne odstrihneme všetku pretŕčajúcu srsť. Aby sme docielili prirodzený efekt, môžeme srsť strihať postupne (odstrihnúť časť srsti, opäť prečesať, zastrihnúť ďalšiu srsť atď). Opatrne môžeme zastrihnúť aj pretŕčajúcu srsť z vnútornej ušnice. Dávame však veľký pozor, aby sme psíka neporanili. Ak náš psík ešte nie je úplne pokojný a zvyknutý, radšej srsť v okolí vnútra uška nestriháme. Srsť priamo na klopenej časti ucha sa pre bežnú úpravu nestrihá. Ak však má psík sklon k ťažšiemu uchu (t.j. uško je preklopené viac ako v 1/3) môžeme psíkovi troška uško odľahčiť ostrihaním, alebo vytrímovaním prebytočnej srsti uška. Dávame pozor, aby sme nezastrihli do kože uška. Ak má psík sklon k ľahšiemu uchu, odstránenie prebytočnej srsti na klopenej časti ucha nevykonávame, inak by sa našej kólií mohlo uško postaviť. V závere si výsledok našej práce skontrolujeme chytením ušiek a pritlačením k sebe. Prípadné nedostatky dostrihneme.

 

Zastrihávanie srsti na predných labkách

Prerastená srsť na labkách je nevzhľadná a lepí sa na ňu sneh, blato či nečistoty. Preto srsť na labkách kólie musíme pravidelne zastrihávať. Labku si chytíme do rúk a proti smeru rastu srsti s kefou s drôtenými štetinami vyčešeme. Takto pretŕčajúcu srsť postupne ostriháme s efilačnými nožničkami. Najprv ostriháme nahrubo - potom prečešeme a dostriháme drobné nedostatky. Vytvoríme tak efekt krásnej uzavretej labky v tvare „hríbika“. Dôležité je strihať i srsť medzi vankúšikmi. Tam použijeme obyčajné nožnice. Po vystrihaní srsti medzi vankúšikmi zastrihneme na krátko aj srsť zhruba 2 cm od od najväčšieho vankúšika smerom k vankúšiku, ktorý sa nachádza na zápästí labky. Zástavku na prednej labke (dlhá srsť na prednej nohe) môžeme tiež jemne do oblúku zarovnať. Takisto k úprave patrí aj zastrihávanie pazúrikov. Pazúriky sa často obrusujú i samé (závisí od povrchu, na ktorom sa náš pes pohybuje). Ak má naša kólia čierne pazúriky a bojíme sa ich strihať (keďže nevidno kde končí ružové nechtové lôžko) aby sme nezastrihli „do živého“, navštívime radšej raz za čas veterinára. Nezabudneme ani na vlčí pazúrik, ktorý sa neobrusuje a preto je potrebné ho raz z čas zastrihnúť.

 

Starostlivosť o zadné labky kólie

Strihanie zadných labiek prebieha úplne rovnako ako pri predných – čiže zastrihnutie prerastajúcej srsti na vrchu labiek, zastrihnutie srsti medzi vankúšikmi a aj dva centimetre za vankúšikmi. Strihaniu zadnej zástavky venujeme špeciálnu pozornosť – srsť dôkladne prečešeme kefou, zarovnáme si ju kovovým hrebeňom a ostriháme obyčajnými nožičkami do pol-oblúka. Nestriháme ju úplne nakrátko, len ju zarovnáme na súmernú pár centimetrovú dĺžku. Labka potom pôsobí veľmi esteticky. Dojem z upravenej labky je naozaj viditeľne lepší.